Categorie | Geld (besparen)

10 tips om energie en geld te besparen

Gepost op 22 April 2008

energie besparen

Energie besparen is hot. Zowel voor de portemonnee alswel voor het milieu zelf natuurlijk. Indien je een beetje inzicht hebt in welke apparaten het meeste energie gebruiken kun je gericht maatregelen treffen en zo veel geld en energie besparen Daarom vandaag een top 10 met tips welke snel een hoop energie besparen.

1 Geef je radiator de ruimte
De radiator van je centrale verwarming straalt warmte uit. Dit werkt het allerbeste als de straling de ruimte heeft. Plaats daarom geen bankstel of gordijnen pal voor de radiator want dit houdt de straling tegen en vermindert het comfort.

2 Vervang je oude koelkast
Drastische maatregel maar hoe ouder je koelkast is, hoe meer stroom hij verbruikt. Een nieuwe is vaak tot driemaal zuiniger. Dat scheelt al gauw tientallen euro’s.

3 Ontdooi je vriesvak en ijskast
Ook is het ontdooien van het vriesvak en ijskast erg belangrijk. Op het koelelement of het vriesvak ontstaat vaak een laagje ijs. Als dit ijslaagje maar twee millimeter dik is, gebruikt de vriezer al 10% meer energie. Ontdooi daarom in ieder geval twee keer per jaar.

4 Was minder warm
Als je op 60 graden wast in plaats van op 40 graden, dan kost je dit tweemaal zoveel energie. Als je je bedenkt dat je ongeveer 200 trommels per jaar draait, kun je veel energie besparen.

5 Gebruik spaarlampen
Wie kent ze niet, maar toch een van de grootste energiebespaarders zijn spaarlampen. Spaarlampen gebruiken ongeveer 80% minder stroom dan gewone gloeilampen. Daarnaast gaan ze tienmaal zo lang mee. Op de plek waar je het vaakst een lamp brand kun je het meeste energie besparen door hier een spaarlamp te gebruiken. De meerprijs van een spaarlamp heb je er dus zo uit.

6 Slaapstand tv en videorecorder
Als je je tv-decoder, videorecorder of televisie altijd in de standby stand hebt staan is het ’sluipverbruik’, gemiddeld per huishouden ongeveer 400 kWh per jaar. Probeer daarom de apparaten zoveel mogelijk helemaal uit te zetten. Dit scheelt je zo’n 70 euro per jaar.

7 Verwarming 1 graadje lager
Het gemiddelde huishouden in Nederland gebruikt 75% van het gekochte gas voor het verwarmen van het huis. Dit betekend dat je flink kunt besparen op de stookkosten. Door de verwarming 1 graadje lager te zetten bespaar je al 6% in de stookkosten.

8 Toe aan nieuwe vaatwasser of wasmachine?
Ben je toe aan een nieuwe wasmachine of vaatwasser? Wellicht is het dan een optie om over te stappen op een hotfill apparaat. Deze wordt aangesloten op de koud- en warmwaterleiding en werkt op gas. Aangezien gas voordeliger is dan elektriciteit kun je zo flink besparen. Vraag er naar bij de installateur of kijk op deze website voor meer informatie

9 Andere douchekop
Met een waterbesparende douchekop halveer je het waterverbruik bij het douchen. Dit scheelt per Nederlander al snel 40 liter warm water per douche! Omgerekend naar bewoner per jaar scheelt dit ruim 10.000 liter water dat niet opgewarmd hoeft te worden.

10 De tochstrip
De kieren in je huis zijn vaak verantwoordelijk voor een groot warmteverlies Tochtstrips zijn daarom isolatiekampioenen. Ze kosten bijna niets, verbeteren het comfort en besparen enorm. Dit kan oplopen tot 50 m3 gas per jaar.

Stem of voeg toe aanPlaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op MSN Reporter Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je favorieten op Technorati Voeg toe aan je Google bladwijzers Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner Maak een notitie op deze pagina met Fleck

Geen commentaren mogelijk.