Klussen is niet zonder gevaar: jaarlijks vallen in Nederland 28 doden als gevolg van doe-het-zelven in en rondom het huis. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting Consument en Veiligheid. Daarom vandaag 18 tips om veilig te klussen.
- Eet en drink niet tijdens het werken met bouwmaterialen.
- Draag bij het klussen met glas- of steenwol beschermende kledij en handschoenen.
- Zaag, boor of slijp bij voorkeur buiten, met de wind in de rug.
- Draag bij zagen, slijpen en dergelijke een mondkapje en zorg voor oog- en gehoor bescherming.
- Vermijd inademing van (half)verbrande hout- of stofdeeltjes.
- Koop geen isolatiemateriaal in een spuitbus die nog CFK’s bevat; u herkent deze aan de (wettelijke verplichte) waarschuwing op het etiket.
- Verf veilig, draag werkkleding en handschoenen bij het verven.
- Verricht verf- en lijmklussen zoveel mogelijk buiten. Moet het werk binnen worden gedaan, zorg dan altijd voor een goede ventilatie; tijdens het werken maar ook erna.
- Draag bij afkrabben, schuren of branden een stofkapje. Vermijd waar mogelijk inademing van stofdeeltjes, vooral bij het verwijderen van oude verflagen.
- Als u contactlenzen draagt, kunt u die tijdens het klussen beter uitdoen.
- Gebruik een (veiligheids)bril.
- Gebruik bij voorkeur verven op waterbasis. Was na afloop van de klus grondig uw handen met warm water en zeep. Helpt dat onvoldoende, gebruik dan puur afwasmiddel. Helpt ook dat niet, gebruik dan een in oplosmiddel gedrenkte doek.
- Volg de aanwijzingen op de verpakking of het etiket nauwgezet op.
- Rook nooit tijdens het omgaan met verven of lijmen.
- Werk niet in de nabijheid van open vuur.
- Breng geen verf op via verfspuit of spuitbus. Gebruik als het even kan gewoon de kwast of de roller. Bij verf spuiten is de kans op inademing van kleine deeltjes veel groter. Hetzelfde geldt voor autolak. Die kun je vaak ook met een kwastje aanbrengen.
- Gebruik geen loodmenie en mijd ook liever chroomhoudende verf.
- Gebruik producten voor buiten nooit binnen. Breng dus binnenshuis nooit buitenbeits, carbolineum en dergelijke aan. Gooi verf- en lijmresten niet weg. Lever ze in bij een lokaal depot voor klein chemisch afval