Poetsduur
De grote vijand van onze tanden is ‘plak’, een gelei-achtig laagje dat voor 70% uit bacteriën bestaat. Goed poetsen is de remedie. Maar deze plak is pas met langer poetsen goed te verwijderen. Drie poetsbeurten van één minuut kunnen één poetsbeurt van drie minuten niet vervangen.
Poetsmethode
Een goede poetsmethode (volgens veel tandartsen) is die waarbij de borstel schuin/horizontaal op het tandvlees wordt gezet en vervolgens zachtjes heen en weer wordt bewogen. Horizontaal schrobben met een harde borstel vindt men in het algemeen ongeschikt.
Tanden poetsen bij Kinderen
Bij kleintjes tot zeven jaar is, in ieder geval voor het slapen gaan, even ‘napoetsen’ door de ouder altijd nuttig. Wacht niet met poetsen aanleren tot kinderen hun vaste gebit hebben.
Gebruik de juiste tandenborstel
Een goede tandenborstel heeft synthetische haren waarvan de toppen zijn afgerond.
Elektrische tandenborstel
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat roterende en sonische elektrische tandenborstels meer plaque verwijderen dan normale handtandenborstels. Het resultaat is een schoner gebit en een verminderde kans op cariës.
Tandpasta
Een goede tandpasta bevat fluoride. Drie minuten moet u poetsen, wil fluoride zijn positieve invloed kunnen uitoefenen. Probeer liefst halverwege het poetsen tanddraad te gebruiken, zodat het fluoride ook goed bij het tandglazuur tussen de tanden kan komen.
Fluoridetabletten
Kinderen tot vier jaar die fluoridetabletjes slikken, kunnen beter poetsen met een tandpasta zonder fluoride. Anders bestaat de kans dat ze te veel fluoride binnenkrijgen. Kinderen slikken tandpasta namelijk vaak door.
Poetscontrole
Om te controleren of er grondig genoeg is gepoetst, zijn er bij drogist en apotheek tabletjes te koop, de plakverklikkers. Na het poetsen kauwt u zo’n tabletje fijn, even met de tong wat speeksel over het gebit verspreiden en vervolgens met schoon water spoelen. Rode aanslag geeft dan de resterende plak aan.
Tandenstokers
Plastic tandenstokers zijn te scherp en glad en nemen daardoor geen plak af. Kies daarom tandenstokers van zacht, niet splinterend hout, met een driehoekige doorsnede.
Kunstgebit
Voor het reinigen van een kunstgebit bestaan diverse middelen. Uit een Consumentenbondtest blijkt dat geen van deze middelen het kunstgebit echt goed schoonmaken. De tabletten en poeders, ‘dompelaars’, blijken nog het beste resultaat te geven. Tandsteen en kleurstofaanslag op een kunstgebit kunt u makkelijk zelf verwijderen door het gebit eerst een nachtje in huishoudazijn te doen en daarna eenmaal in een sterk verdunde (1%) bleekwateroplossing te baden. Daarna grondig afspoelen.
Tip - Een tip om beschadiging van uw kostbare kunstgebit tijdens het reinigen te vermijden: leg bij het borstelen een handdoek eronder, of reinig het gebit boven een met water gevulde wastafel.
Tand eruit
Als één of meer tanden door een ongeluk of een klap eruit zijn gevallen, moet u die - indien mogelijk - onder de tong meenemen naar de (tand)arts.
Afgebroken tand
Als er een stukje tand afbreekt, is het belangrijk te weten of daarbij de zenuw bloot is komen te liggen of niet. Dat kunt u het beste bepalen door met een, liefst steriel, gaasje of watje langs het breukvlak te strijken. Als dat uiterst pijnlijk aanvoelt, is vermoedelijk de zenuw geraakt en is professionele hulp noodzakelijk.
Extra aandacht verdient een ongeluk met het melkgebit van een kind. Schakel dan een tandarts in om te laten beoordelen of het beter is de melktand te verwijderen of niet. Dit in verband met het risico van beschadiging van de kiem van de blijvende tand.
Vraag de tandarts naar een eventueel behandelplan
Is een dure en ingewikkelde behandeling onvermijdelijk, laat uw tandarts dan eerst een behandelplan opstellen met een begroting en u voorlichten over eventuele alternatieven. En verlang van hem een gespecificeerde rekening.