Een kinderfeestje organiseren is niet altijd even leuk. De spanning en de stress van tevoren kan ervoor zorgen dat je het idee hebt dat je dit niet gaat overleven. Hieronder volgen een aantal tips om een kinderfeestje te overleven.
Wat kan en wil je uitgeven voor een kinderfeestje?
Het is erg belangrijk dat je een budget bepaald. Het is niet altijd nodig om een heel duur kinderfeestje te houden. Vooral de wat jongere kinderen zijn al snel tevreden met een gezellige dag thuis met veel vriendjes. Wanneer je een wat duurder uitstapje wilt maken kan je ervoor kiezen maar een paar kinderen uit te nodigen. Zo bespaar je natuurlijk behoorlijk in de kosten want een dagje weg voor een verjaardag is niet altijd goedkoop.
Bereid je goed voor en maak desnoods voor jezelf een planning op.
Zorg ervoor dat je minimaal twee weken van tevoren al weet hoeveel kinderen er uitgenodigd gaan worden en wie dit zijn. Vraag aan de ouders of ze tijdig willen afbellen wanneer hun kind niet kan komen. Daarnaast kan je het best een planning opmaken van de dingen die je zeker wilt doen op het kinderfeestje. Denk bijvoorbeeld aan:
• Binnenkomen en felicitaties
• Taart eten
• Kadootjes uitpakken
• Feest vieren en eventueel spelletjes doen of naar het uitstapje vertrekken.
• Eten met de kinderen
• Het ophalen van de kinderen.
Probeer dit ook vol te houden. Zo hou je het kinderfeestje overzichtelijk en kan je tussendoor nog ademhalen.
Zorg ervoor dat de kinderen altijd veilig zijn.
Het beste kan je de ouders vragen een telefoonnummer te geven waarop ze te bereiken zijn tijdens het kinderfeestje. Wanneer er iets gebeurd kan je de ouders tenslotte iets laten weten. Daarnaast moet je ook eens door je huis lopen en zorgen dat alle breekbare en kostbare spullen opgeborgen zijn. Let ook op je huisdieren. Het liefst zet je ze tijdens het feestje even apart. Wanneer je een dag weggaat zorg dan dat de kinderen veilig vervoerd kunnen worden.
Probeer hulp te vragen bij het kinderfeestje.
Dat een kinderfeestje behoorlijk stessvol kan zijn is een algemeen bekend gegeven. Misschien dat je hulp kunt vragen. Dit kan een van de ouders zijn of misschien een leuke buurvrouw. In ieder geval is het bijna onmogelijk een kinderfeestje alleen te runnen, dan kom je zeker ogen en oren tekort.
Pin jezelf niet teveel vast en verwacht niet teveel van het kinderfeestje.
Veel ouders hebben een hele planning bedacht en raken telleurgesteld wanneer het feestje niet helemaal loopt zoals zij hadden gedacht. Maak je er zeker niet te druk over! Het gaat erom dat de jarige het leuk heeft. Wanneer dit het geval is hoef je jezelf geen zorgen te maken en moet je jezelf flexibel kunnen opstellen.
Luister goed naar de jarige in kwestie.
De jarige weet heel goed welke kinderen er uitgenodigd moeten worden en wat ze leuk vinden om te doen. Luister hiernaar! Hou er ook rekening mee dat de jarige in de belangstelling moet blijven staan en je door de drukte niet vergeet dat het feest voor hem gegeven wordt.
Minder is vaak meer.
Hou het allemaal simpel. Met minder kom je vaak beter uit de verf dan wanneer je de hele dag zo vol plant dat niemand door de bomen het bos meer zien. Kinderen zijn snel tevreden!
Blijf zelf opgewekt en probeer ontspannen te blijven.
Geniet er zelf net zoveel van als de jarige zelf. Je zal dan direct meer rust en zelfvertrouwen uitstralen en de kinderen zullen dit merken.
Zorg ervoor dat je altijd een tweede plan hebt.
Soms kan je eigenlijke plan voor het kinderfeestje in het water lopen. Dit kan allerlei oorzaken hebben maar maak jezelf niet direct te druk. Zorg ervoor dat je altijd een tweede plan hebt en ga daarmee verder. De kinderen en de jarige zullen het waarschijnlijk niet eens doorhebben.
Tot slot.
Wanneer het huis al flink versierd is met slingers en balonnen is er al direct een gezellige een feestelijke sfeer. Maak het gezellig met allerhande verjaardagsversieringen en laat de jarige helpen om het nog gezelliger te maken. De sfeer op een kinderfeestje is al het halve werk.