Er is een probleem waar meer dan tien procent van de mannen (40-79 jaar) in Nederland last van heeft, waarover opvallend weinig wordt gepraat. Dat probleem heet erectiestoornissen of, zoals je huisarts zal zeggen, ED (erectiele disfunctie). Eerlijk is eerlijk, niet bepaald een onderwerp om tijdens een verjaardag of in de sportkantine even aan te snijden. En doordat er met een beetje schaamte over wordt gesproken, is de stap naar verdere hulpverlening vaak te groot. Dat is jammer. Want aan erectiestoornissen is veel en vaak makkelijk iets te doen.
Wat is er aan te doen?
Niet altijd is het noodzakelijk om een medische behandeling te beginnen of geneesmiddelen te gebruiken. Erover praten kan al veel verhelderen. In de regel is erover praten met een arts of deskundige al de eerste stap en mogelijk kan een genees- of hulpmiddel daarbij helpen.
Genees- en hulpmiddelen
Gelukkig zijn er de afgelopen jaren revolutionaire stappen gezet op het gebied van medicatie. Dan hebben we het uiteraard over de erectiepillen. Er zijn tegenwoordig meerdere soorten verkrijgbaar op recept van de huisarts. Erectiepillen zorgen ervoor dat je een erectie krijgt als je seksueel opgewonden raakt.Ze zijn allemaal effectief, maar hun werkingsduur loopt uiteen en daarmee de mate van spontaniteit die kan worden bereikt. Indien er geen seksuele prikkeling meer is, verdwijnt je erectie weer. Uiteraard kun je weer een nieuwe erectie krijgen op het moment dat je weer opgewonden raakt en de pil nog werkzaam is.
Je huisarts kan je ook attenderen op andere behandelingen. Zo is het mogelijk om via zelfinjecties in de penis een erectie te krijgen. Andere hulpmiddelen zijn erectieprothesen, een vacuümpomp of een penisring. Als het probleem in de bloedvaten blijkt te zitten, kan een operatie mogelijk de meest aangewezen oplossing zijn.
Kijk uit voor illegale erectiepillen
Er zijn heel veel andere erectiepillen verkrijgbaar via kanalen die in Nederland niet toegestaan zijn, zoals via particulieren uit het buitenland. Die pillen zijn meestal illegaal. Bij een pil die je via een officiële apotheek krijgt heb je de zekerheid dat deze uitgebreid is getest en goedgekeurd. Daarom is deze pil uitsluitend verkrijgbaar via de arts, op recept. De arts zal ook aangeven of de erectiepil voor jou geschikt is en hoe je deze moet gebruiken. Lees ook altijd de bijsluiter even na. De kosten van erectiepillen worden helaas niet vergoed.
Psychologische hulp
Het is heel goed denkbaar dat de manier waarop je omgaat met vrijen en intimiteit een oplossing in de weg staan. Simpel gezegd: als je bijvoorbeeld niet voldoende seksueel opgewonden meer raakt, kan het al raadzaam zijn om het vaste vrijpatroon eens te doorbreken. In die gevallen kan er al veel worden bereikt door er samen eens goed over te praten, eventueel onder begeleiding van iemand die daar professioneel in thuis is. Misschien zelfs wel een tijdje zonder geslachtsgemeenschap. Elkaar strelen en vrijoefeningen kunnen je dan leren om op een andere manier van elkaar te genieten en anders om te gaan met seks. Het is bepaald geen instant-oplossing: je krijgt huiswerk mee en je zult de nodige tijd moeten uittrekken om het probleem de wereld uit te helpen. En inderdaad, het is een oplossing waar je beide achter zult moeten staan.
Wat doe je als partner?
Als een man last heeft van erectiestoornissen, treft dit ook zijn partner. Erectiestoornissen kunnen een groot probleem zijn in een sexuele relatie, en bij een relatie gaat het altijd om twéé mensen. Hoe kun je nu het beste omgaan met een erectiestoornis als je partner daarmee te maken heeft? In ieder geval door er samen aan te werken. Hier volgen een paar tips.
Praat erover.
Goed met elkaar kunnen praten is de sleutel voor een goede relatie. Dus is het ook belangrijk om goed met elkaar te kunnen praten over seks. Maak een erectiestoornis bespreekbaar. Als je in staat bent open en eerlijk met elkaar te praten over erectiestoornissen, ben je al een heel eind. Het is belangrijk dat je met z’n tweeën kunt praten over de gevoelens die je voor elkaar hebt, dat je partner weet dat je om hem geeft – erectiestoornis of geen erectiestoornis - en dat jullie de bereidheid hebben om samen naar een oplossing te werken.
Bevestig tegenover je partner dat hij niet de enige is.
Herinner hem aan het feit dat miljoenen mannen te kampen hebben met een erectiestoornis.
En dat het in de meeste gevallen goed te behandelen is.
Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over een erectiestoornis.
Verdiep je samen in de mogelijke behandelingen en medicijnen. Let erop dat de oplossing die jullie kiezen zoveel mogelijk aansluit bij jullie ideeën over lekker en spontaan vrijen. Het kan ook voorkomen dat je partner zijn levensstijl zal moeten aanpassen, bijvoorbeeld dat hij zal moeten stoppen met roken, een dieet moet volgen of meer sporten. Ook dat kunnen dingen zijn waarin hij wat aanmoediging nodig heeft.
Biedt aan om mee te gaan naar de dokter.
Sommige mannen geven er de voorkeur aan om in hun eentje een oplossing te vinden voor hun erectieprobleem. In de praktijk blijkt dat je samen meer kans hebt om een goede oplossing te vinden. Kijk eerst eens naar het vragenformulier op de site. Print het uit en vul het samen in. Neem het gerust mee als leidraad bij het doktersbezoek.