Wat is de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme is een infectieziekte en wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Dit is een spiraalvormige bacterie die men ook wel een spirocheet noemt. Teken kunnen de dragers zijn van deze bacterie. In 1981 is de bacterie ontdekt, en niet lang daarna ontdekte men ook dat deze bacterie de veroorzaker van de ziekte van Lyme is.
Hoe kun je geïnfecteerd raken met de lyme bacterie?
Zoals gezegd wordt de Lyme bacterie meestal overgedragen door een beet van een geïnfecteerde teek. Teken zijn kleine insecten, ook wel parasieten genoemd, die vooral voorkomen in velden en bossen. Zodra de teek zich op je huid bevindt hecht het zich vast in je huid en zuigt het zich vol bloed. Als de teek is geïnfecteerd, dan kunnen de Lyme bacteriën overgedragen worden naar de mens.
Er is aangetoond dat zwangere vrouwen die geïnfecteerd zijn dit over kunnen dragen op het ongeboren kind. Daarnaast wordt vermoed dat je besmet kan worden door menselijk en dierlijk contract, door muggen, vliegen, of vlooien, bloedtransfusies en transplantaties. Baby’s kunnen besmet worden door borstvoeding.
Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?
De symptomen die kort na de beet ontstaan zijn een rode ring/vlek rond de plaats van de tekenbeet. Dit gaat vaak gepaard met hoofdpijn, stijve nek, spierpijn, vermoeidheid en koorts. Deze symptomen hoeven niet perse op te treden.
In een later stadium kan de ziekte van Lyme een negatieve invloed hebben op de hersenen, de huid, spieren en gewrichten, op het hart, op de ogen, en kan het psychiatrische klachten veroorzaken.
Hoe weet ik of ik besmet ben met de ziekte van Lyme?
Een kenmerk van de ziekte van Lyme de rode ring rondom de tekenbeet. Zodra deze ring optreedt kun je er vrijwel zeker van uitgaan dat je besmet bent met de ziekte van Lyme. Echter kan de ziekte van Lyme zich ook voordoen zonder deze rode ring op de huid. Vaak worden er dan testen gebruikt zodat een diagnose gesteld kan worden.
Foto van een tekenbeet
Hoe wordt de ziekte van Lyme behandeld?
De ziekte van Lyme kan worden behandeld met antibiotica. Belangrijk is wel dat dit snel na de besmetting gebeurt. Ben je al een langere tijd besmet, dan wordt het een stuk moeilijker om de ziekte succesvol te behandelen. Er bestaat nog steeds discussie over welke behandeling het meeste succes heeft. Toch zal de behandeling altijd bestaan uit het toedienen van antibiotica, zelfs tot jaren na de infectie.
Hoe zit het met huisdieren?
Katten en honden kunnen ook besmet raken met de ziekte van Lyme. Dit geldt ook voor paarden, vee en andere dieren. Honden en katten kunnen heel makkelijk de besmette teken mee naar huis nemen. Het is dus ook aan te raden regelmatig je kat of hond te controleren op teken.
Hoe kun je teken verwijderen?
Zodra er een teek aan je huid vastzit moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden. Het is erg belangrijk dat dit wel op de goede manier gebeurt.
Er bestaan veel misverstanden over het verwijderen van een teek. Een van die misverstanden is dat een teek zich in je huid schroeft. Dit is niet waar, het is dus een fabeltje dat een teek er dus ook weer uitgeschroefd zou moeten worden.
Het is wel zo dat de snuit van een teek weerhaakjes heeft. Een draaiende beweging zou het verwijderen daarom wel makkelijker kunnen maken. Een groot risico hiervan is, dat de snuit van de teek afbreekt en in de huid blijft zitten. Kortom, er bestaat nog veel onduidelijkheid over het wel of niet draaien van de teek bij het verwijderen hiervan.
Een ander misverstand is dat als je de teek heet maakt met vuur, of als je er in knijpt of prikt, de teek los zou laten. Het is juist niet aan te raden om dit te doen omdat er een kans bestaat dat de teek juist extra speeksel aanmaakt waarin zich ziekteverwekkers kunnen bevinden. Een teek verwijderen met de vingers of met een gewone pincet geeft ook de kans dat er in de teek wordt geknepen. Dit is dus ook niet aan te raden.
Het verwijderen van de teek kun je het beste doen met een dunne pincet, of met een speciale tekenverwijderaar. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast, dus bij de kop. Let er hierbij op dat je niet in het achterlichaam van de teek knijpt. Trek nu de teek voorzichtig recht uit de huid, waarbij je langzaam steeds wat harder trekt. Indien de teek schreef in de uitsteekt, dan trek je de teek er met een scheve beweging uit.
De teek vastpakken
De teek uit de huid trekken
Nadat je de teek verwijderd hebt desinfecteren je het rondje met 70% alcohol of met jodium. Vervolgens was je je handen goed. Het pincet kun je desinfecteren door het in kokend water te gooien.
Wat doe je als de teek niet goed verwijderd is?
Als je de teek niet goed verwijderd hebt, er is bijvoorbeeld een deel van de snuit blijven zitten, dan zal dit zeer waarschijnlijk een nauwelijks extra risico voor een infectie opleveren. Het kan wel zijn dat de huid extra geïrriteerd raakt. Verwijder de snuit net zoals je een splinter zelf verwijderen.
Als de kop van de teek is blijven zitten, dan kunnen zich hierin nog speekselklieren bevinden. Hierdoor bestaat er nog steeds een kans op besmetting. Proberen daarom de kop te verwijderen. Indien dit niet lukt, raadpleeg dan altijd een arts.
Wat doe je nadat je de teek verwijderd hebt?
De beste manier om een teek weg te gooien is hem tussen een stukje dubbelgevouwen plakband te doen en in de prullenbak te gooien. Probeer de teek niet fijn knijpen, dit geeft weer extra besmettings risico.